Nyílt forráskódú rendszerek

Napjainkban egyre jobban megfigyelhető az informatikai piacon, hogy a vállalatok döntéshozói, a licenc alapú kereskedelmi megoldások helyett alternatívaként nyílt forráskódú rendszerek bevezetését választják.

A nyílt forráskódú megoldásokra épülő technológiák támogatottsága és szolgáltatási színvonaluk egyre növekszik, biztonságuk, valamint megbízhatóságuk pedig kifejezetten jónak mondható a megfelelően képzett rendszer operátorok, üzemeltető cégek kezében, amennyiben rendelkeznek a megfelelő szintű tudással és gyakorlattal.

A beszerzésére szánt költségek átgondolt felhasználásával, a szoftver és hardver komponensek helyes megválasztásával az üzemeltetési minőség és biztonság mértéke jelentősen javítható alacsonyabb kiadások mellett is.

A nyílt forráskódú rendszerek jóval kevesebb vírustámadásnak és virtuális veszélynek vannak kitéve, mint kereskedelmi megfelelőik.

Linux rendszerek által biztosított szolgáltatások állapotának felügyelete egyénre szabható, ezért az egyes speciális igények kezelése is könnyen megoldható.

A nyílt forráskódú szoftverek lehetővé teszik az IT szervezeteknek a gyors bővítéseket és szoftverrendszereik fejlesztését. Ezen felül csökken a függőség a különböző szoftverforgalmazóktól, készítőktől.

A nyílt forráskódú szoftverek térhódítása mára teljesen elfogadott. Az Európai Bizottság 2008 márciusában megjelent ajánlása minden jövőbeni uniós fejlesztésnél a nyílt forráskódú, jól dokumentált szabványok előnyben részesítését jelöli meg. Az elmondottakon felül a Kormány a 1479/2011. (XII.23.) sz. határozatában döntött az egyes közigazgatási szervek nemzetközi szabványon alapuló elektronikus kommunikációjának egységesítéséről, a költséghatékony nyílt forráskódú irodai szoftverek részarányának növeléséről.