Szerver virtualizáció

Szerver és alkalmazás virtualizáció

Szerver virtualizáció

A virtualizáció során a fizikai erőforrások felett megjelennek a virtuális erőforrások, melyek több részre oszthatják vagy össze is vonhatják a fizikai erőforrásokat. A virtualizációs technológiák alkalmazása fokozza a szerverek kihasználtságát és egyben magasabb üzembiztonsági szintet is biztosít:

  1. a fizikai szerver kiszolgálók kihasználtsága 10-20%-ról 85-90%-ra növekszik: csökken a hardver költség,
  2. funkcionális elemek szétválasztásával növelhető a biztonság,
  3. könnyebb kezelhetőség (management) (“egy kattintással új szerver hozható létre”),
  4. dinamikus erőforrás (memória, tároló, hálózati sávszélesség, CPU idő) hozzárendelést teszt lehetővé különféle funkciót ellátó kiszolgálókhoz, és alkalmazásokhoz,
  5. megnövelt rendelkezésre állás biztosítható,
  6. különféle operációs rendszerek futtatása is lehetséges egyazon fizikai eszközön,
  7. alacsonyabb villamos energia költségek.

Alkalmazás virtualizáció

Az informatikának egyre több egymással ellentétes követelménynek kell megfelelniük: biztosítaniuk kell a gyorsaságot, a könnyű hozzáférést, a hatékony működést, a licencek optimális kihasználását, a biztonságot, a költséghatékonyságot, a megbízhatóságot és az elvárt rendelkezésre állást is.

Az alkalmazás virtualizáció különválasztja az alkalmazás konfigurációs rétegét az operációs rendszertől. A megoldás nemcsak az alkalmazások telepítés nélküli futtatását teszi lehetővé az asztali és hordozható számítógépeken, hanem azok központi felügyeletét is. Ez igen kedvező hatással van a javítások, frissítések kezelésétől kezdve az alkalmazások üzembe állításáig és használatból való kivonásáig. A hatékony alkalmazás virtualizációs megoldás lehetővé teszi a virtuális alkalmazások és a telepített alkalmazások közös felületen keresztül történő kezelését is.

A megoldás további előnye, hogy a rendelkezésre álló licenc mennyiséget dinamikusan osztja ki, a felhasználók között, azok konkurens módon férhetnek hozzá az alkalmazásokhoz akkor, amikor arra a felhasználónak éppen szüksége van. Központilag adminisztrálható, ezáltal csökken az informatikai emberi erőforrás igény.

Az alkalmazás virtualizációt nem egyszerűen egy licencpolitikai taktikai eszköznek kell tekinteni, hanem olyan eszköznek, amely megvalósítja a dinamikus informatikát, amely lehetővé teszi a felhasználók és számítógépek számára a szükséges erőforrások azonnali elérését, így a vállalati szintű infrastrukturális stratégia részeként kell kezelni. Bevezetése nagyobb licenc számok központi kiosztása és adminisztrálása esetén javasolható.